Kerk Zandhoven

Zandhoven

Sint Amelbergakerk

Het ontstaan van de parochiekerk zou terug gaan tot de XIII eeuw. Gotische kerk uit begin XVI eeuw.
De toren van witte zandsteen werd verhoogd in 1689. Herstellingswerken aan toren en kerk naar ontwerp van Eugene Gife in 1875. Hersteld en vergroot in 1895, vernield in 1914 en herbouwd in 1923-1924 naar ontwerp van Jan Sel. Nogmaals vernield in 1940, definitieve herbouw identiek aan de oude kerk naar ontwerp van P. Berger en J.L. Stynen. Bakstenen kruisbasiliek met vierkante zandstenen westtoren en dakruiter op de kruising. Kerkhof rond de kerk afgesloten met een haag. Bepleisterd en beschilderd interieur met rococotongewelf (voordien houten gewelf). Monumentale voorwerpen in interieur zoals hoofdaltaar, preekstoel, biechtstoel, grafsteen en vele anderen.

Bron: Plomteux G., Steyaert R. & Wylleman L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10N3 (Ru-Z), Brussel - Gent.
Auteurs: Steyaert, Rita

Heilige Amelberga

De kerk is opgedragen aan de heilige Amelberga.
Amelberga stamde uit een adellijke familie uit het zuiden van België.
De familie had ook een landgoed in Temse en Mater.
Amelberga was als kind erg vroom, zij werd door haar tante opgevoed in het klooster van Munsterbilzen.

Het leven in het klooster beviel haar zeer en ze wilde niets liever dan intreden en haar leven wijden aan de hemelse bruidegom. Maar de mooie en slimme Amelberga was een gegeerde huwelijkskandidate voor Karel Martel. Hij deed haar verscheidene huwelijksaanzoeken die steevast geweigerd werden. Amelberga wilde niet trouwen maar haar leven toewijden aan Christus.
Karel Martel kon dit moeilijk verkroppen, hij ging met een paar vrienden naar het klooster, sleurde haar de kerk uit waarbij hij haar schouder ontwrichtte.
Ze sloeg op de vlucht om aan het huwelijk te ontsnappen. Een grote steurvis zou haar hebben aangeboden om haar op zijn rug over de Schelde te brengen.

Misviering zondag om 9.30 u.

Contact persoon e-mail Telefoonnummer
Jan Valckx jan.valckx@telenet.be 0477 53 52 57

Elke zaterdag  van 9.00 u. tot 10.30 u.

Adres: Amelbergastraat 15

Tel: 03/484.62.37

Niet in de maand augustus.

Parochiecentra

Contact persoon adres telefoon e-mail
Willy Reyniers De Linden 10 03 484 55 79

willy.reyniers@telenet.be

Sint-Amelbergakoor

koor amelberga.jpg

De Sint-Amelbergaparochie heeft een rijke koortraditie.  Reeds tientallen jaren luistert het Sint-Amelbergakoor de liturgie in onze parochie op.   Er is een ruim aanbod gegroeid van liederen en gezongen missen, zowel éénstemmige als meerstemmige.  Er zijn liederen voor samenzang, maar ook werken alleen voor kooruitvoering en dat repertorium wordt voortdurend aangepast.

Het koor betekent een sterke verrijking voor de eucharistievieringen en gebedsdiensten.

Onze leden repeteren elke dinsdagavond in de kerk tussen 20.00 u. en 21.00 u.

Ook mensen met andere muzikale kwaliteiten (organisten, dirigenten, muzikanten) zijn welkom.

De koorleden vormen ook een hechte vriendengroep en de ervaring leert ons dat mensen die zich in het koor engageren vaak jarenlang en met graagte bij ons koor blijven.  Het is dankbaar om anderen nabij te zijn in blije en droevige momenten.

Contactpersonen:

Carl Laumans, voorzitter : 03/484.49.32